2009. június 24., szerda

Budapest Sunset Lounge

BY JOSE PADILLA



Ma este naplemente lesz Budapesten amihez a zenei aláfestést Jose Padilla adja-kell ennél több???




Persze jó idő és egy pohár pezsgő egy kis sajt...aztán jöhet a nyugalom:)
Kíváncsi vagyok erre a Loungera a Citadella tetején...ha lesz miről akkor beszámolok.

MGL

2009. június 19., péntek

Budapest után már Tokióban is

Gerbeaud Tokió




Budapest után már a japánok is élvezhetik a Gerbeaud cukrászda süteményeit.
Elkerülte eddig a figyelmemet a hír miszerint Tokióban megnyílt az első ázsiai és egyben külhoni üzlete Magyarország leghíresebb cukrászdájának. Az üzlet 120 négyzetméteren reprezentálja a budapesti üzlet hangulatát, és ízeit 2009 május 21.-től.
Tervben van egy édesség bolt nyitása is Tokióban.
Vélhetően az üzlet nyitásának időpontját nem véletlenül időzítették az idén Japánban zajló Magyar Kulturális Évadhoz
Szóval ha Tokióban majd kávézni szeretnék, és sütit nézegetni akkor csakis ide fogok menni.
Kis japán barátaim - Egyetek szépen sok sárga villamost és krémest!

MGL

2009. június 12., péntek

Alga saláta



Ezt ettem ma ebédre

Sosem írtam még erről, pedig elég gyakran szoktam algából salátát készíteni. A jótékony hatásai az emberi szervezetre egyre ismertebbé válnak napjainkban, de én az ízéért és a kalória tartalma miatt szeretem a legjobban.Állatkísérletekkel bizonyították, hogy a wakame alga festékanyaga a májban fokozza az a dokoza-hexaénsav (DHA) nevű vegyületnek a termelődését ami az omega-3 zsírsavak egyik fajtája.A DHA jelenléte segít csökkenteni az alacsony sűrűségű lipoprotein (Low Density Lipoprotein; LDL) azaz a “rossz” koleszterin mennyiségét. (katalizálja az elhízási faktorokat illetve infarktushoz vezet) Igazából ebbe nem mennék bele, mert nem enném, ha nem ízlene.
Az algát be kell áztatni vízbe, vagy fűszeres vízbe-aztán jól átmosni, hogy megszabaduljon a tenger ízétől és végül lecsepegtetni. Az áztatás alatt kb. ötszörösére dagad. A lecsepegett algát összekeverem light majonézzel apróra vágott paradicsommal, és ha van akkor karikázott rák rudakkal.
Két főre 20 g algát 2 paradicsomot 100 g rák rudat szoktamszámolni 2,5 ek. light majonézzel.
A képen csak simán alga és majonéz van, mert a többi alkotóelem nem volt itthon, meg én egyébként is így szoktam enni…és farkas éhségem volt nem tudtam volna a boltba lemenni.


MGL

2009. június 11., csütörtök

Pármai sonka és a túrós tészta




Édesapám két héttel ezelőtt felhívott, hogy van pármai sonkája, és kell-e belőle?
- Mennyi pármai sonkád van?
- Egy egész. Filézett pármai sonka.
- Hát! Még jó, hogy kell. Tíz perc múlva Nálad nagyok. Beindult a nyál elválasztásom, tehát úgy ahogy voltam otthoni ruhában beültem az autóba és száguldottam a sonkáért.
Persze az autóban eszembe jutottak olyan kérdések, hogy: honnan?…Kitől?Miért?-de ilyeneket teljesen fölöslegesnek láttam megkérdezni az elhangzott információk fényében ráhagytam a férfi kommunikációs szokásait.



Félbevágtuk a sonkát, és felporcióztuk elvittem a részem aztán hazamentem tovább foglalkozni az új hűtőlakómmal.
Gondoltam, hogy ez is a hűtőmben fog tönkre menni….de nem szépen lassan két hét alatt egyedül a végére is értem. Azért kicsit kevésnek is bizonyult.
A sonka nagyobbik, de zsírosabb fele került hozzám, ezért miután hazaszállítmányoztam, szépen levágtam a zsíros részt felkockáztam, aztán beraktam a mélyhűtőbe, hogy majd…egyszer valamire…valamikor tökéletes lesz.
Ami késik nem múlik, el is jött a túrós tészta ideje (gyorsan valamit a fiuknak eset) és azon nyomba eszembe is jutott a felkockázott ’’szalonna’’.
A teljesen megszokott ételből egy csodát varázsolt a pármai aroma. A sonka aromája teljesen kijött a szalonnában is. A sütés alatt olyan aromák lengték be a konyhát, hogy majdnem ennem kellett a ’’tiltott ételből’’, de ellen álltam, ezért csak a kisült szalonnából csemegéztem egy kis bor társaságában. Teljesen másképp sült meg mint a magyar szalonna, vagy a sonka zsíros része, nem igazán értem, hogy miért mert ez a sonka magyar sertésből volt. Azt sem értem, hogyha alkalmas egy terülte arra, hogy szél erőmű létesítésére akkor sonka készítésre miért nem!?



Túrós tészta sült pármai szalonnával


250 g fodros kocka tészta
500 g pármai sonkáról levágott zsíros rész felkockázva
500 g házi félzsíros túró összetörve
házi tejföl ízlés szerint


A felkockázott zsíros sonkát, szinte szalonnát kisütöm. A zsírt külön öntöm, a szalonnáról felitatom a zsírt.
A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzöm. A maradt zsírban kicsit megpirítom összekeverem a túróval, és megszórom a kisütött szalonnával és tejföllel tálalom.

A szalonnából kisült zsírt összekevertem fűszerekkel és kis tégelybe tettem...ez kitünő gasztro ajándék lesz majd.

MGL

2009. június 9., kedd

Saláta csípős grill sajttal

Gyors nyár esti vacsora



1 személyre


¼ jégsaláta
2 paradicsom
1 kk. oregano
1 ek. tzatziki

100 g Trappista/Gouda sajt másfél újnyi vastag csíkokra vágva
1 tk. erős chili por / curry por
1 tk. liszt



A salátát felvágom a paradicsommal együtt tányérra teszem, és megszórom oregánóval, majd ráteszem a tzatzikit.

A chili port / curry port összekeverem a liszttel. A sajt rudakat vörösborba, vagy vízbe mártom, és meghempergetem a csípős porban. Nagyon meleg serpenyőben megsütöm mindkét oldalát, és ráteszem a salátára.

MGL

2009. június 5., péntek

Cukormentes fehérje szelet házilag

Csokoládés fehérje szelet házilag



Többször írtam már a fehérje szeletekről, és piacának a szegénységéről. A helyzet a válságtól nem javult, sőt…A Nitro-tech hardcore alacsony szénhidrát taralmú csokik fogyasztói ára megközelítőleg a duplája lett (800 HUF körül 80 g csoki). A cukormentes és alacsony szénhidrát tartalmú csokikat meg beszerezni majdnem lehetetlen. Arról nem beszélve, hogy ezen csokik édesítését nem Splendával, Stiviával, hanem maltitollal oldják meg, hogy az élvezeti értékét kicsit növeljék de ezáltal majdnem ugyan ott vagyunk kalóriában mint a cukornál.
Miért jó a cukormentes fehérje csoki? Sokszor előfordul, hogy nem tudok azt enni, amit az étrendem megkívánna, ilyenkor az étkezést ezzel szoktam helyettesítem, továbbá biztosítom az elegendő fehérje szintet az étrendben. Személy szerint nekem ízlik, és ezért édesség helyettesítőnek is használom.




Vettem a TwinLabtól Low Carb Isopure (1kg) csokoládés tejsavó fehérje izolátumot és Vege Fuel 100%(0,5 kg) ízesítetlen szója fehérjét (12000 HUF- 15 db csoki ára). Ebből a két fehérjéből készítettem el a csokit. Így megszabadultam a fölösleges édesítő és adalék szerektől, ami egyébként a csokikban lenne.
Többször is készítettem már fehérjéből süteményt, csokit, fagyit, de sosem volt az igazi. Azonban most sikerült végre megtalálnom az ideális arányokat.




Házi cukormentes fehérje szelet

200 g sajtkrém (Light Philadelphia)
200 g ízesített fehérjepor (TwinLab Isopure)
70 g ízesítetlen szója protein (TwinLabVega Fuel)
2 ek. házi mogyoróvaj
1 tk. vanília kivonat


A robotgépben összekeverem a két féle proteint, aztán hozzáadom a többi alapanyagot. A massza akkor van kész, mikor összeáll egy nagy gömbbé a gépben. Ezután megformázom, és szeletekre porciózom becsomagolom, és a hűtőben tartom. Néha bevonom cukormentes csokoládéval is a szeletkéket, de a minden napokban, csak levágok egy darabot a hűtőben lévő masszából bele teszem egy zacskóba a zacskót a táskámba, és rohanok is…


MGL

2009. június 4., csütörtök

Chocolate Chip Cookie

CCC blogger receptek



Azt vettem észre, hogy mindenki chocolate chip cookiet készít mostanában. Összeállítottam egy kis receptgyűjteményt, hogy leegyszerűsítsem a keresést persze a teljesség igénye nélkül.
Kiegészítést szívesen fogadok.


Urban:Eve:

Lillafőz :

Makkakonyha:

Lilafüge:

Vegasztrománia:

Gourmandlizard:

Sajtkukac:

Dibukk:


Pákosztos macska:

Gubomanofőz:

Csakapuffin:

MGL

2009. június 3., szerda

Férfi a konyhában CCC-t készít

Az eredeti chocolate chip cookie



Évekkel ezelőtt vásároltam a közeli boltban, amikor is összefutottam egy szomszédommal, akivel beszélgetésbe elegyedtem aminek a vége az lett, hogy megígértem, hogy megtanítom cheese caket készíteni, de olyat, amilyet gyerekkorában evett New Yorkban. Rendhagyóan, de erre még a mai napig sem került sor, ellenben sok-sok próbálkozás után együtt kifejlesztettük az a chocolate chip cookiet (továbbiakban CCC), de nem ám akármilyet, hanem olyat, amilyennek lennie kell.
Azt figyeltem meg, ha a férfiak főznek és nem profi szakácsok, akkor az elég nagy felfordulással és fejetlenséggel kezdődik, majd káoszba fullad a konyhai tevékenység. Minden egyes alkalommal, amikor kísérleteztünk a sütivel nekem nem volt más dolgom mint az épp aktuális dízásztört megoldani. Próbáltam nyugodtan ülni a kísérletek alatt, és nem segíteni… Ami a legjobban tetszett a recept tökéletesítési eljárások során az a barnacukor esete a kalapáccsal történt volt:
- Ebből a cukorból (kezében egy nagy tömb barna cukor), hogy vegyek ki 165 grammot?
- Össze kéne törni.
- Hogyan?
- Szerintem kalapáccsal. –közben elmentem a mosdóba-és mire visszaértem ütötte a cukrot a pulton egy kalapáccsal.
- ÁÁÁÁÁÁÁÁLJ le! Azt akarod, hogy ragadjon a konyhád a jövő évezredben is?
- Nem de Te mondtad, hogy kalapáccsal üssem.
- Igen-de mondjuk tedd bele egy zacskóba, és menj ki vele a teraszra.
-…..jaaa azt nem mondtad
Sok hasonló eset után sikerült kifejleszteni az amerikai CCC-t.



Chocolate chip cookie

280 g liszt
210 g vaj
140 g barna cukor
130 g kristály cukor
2 db tojás
2 tk. szódabikarbóna
1 tk. só
1,5 tk vanilia kivonat/1 rúd vanilía

336 g csokoládé darabka
150 g pekán dió durvára vágva

A sót a lisztet a szódabikarbónát jól összekeverte és félretette felhasználásig.
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverte a cukorral. Felhívta a figyelmemet, hogy a vajat nem szabad túlkeverni. (vajon ezt hol hallotta?)
Majd a vajat, a lisztes keveréket, a csokoládé darabkákat és a diót szépen összekeverte.
A sütőt 160 C fokra állította, a tepsikbe elhelyezte a sütőpapírt majd kis labdákat formált a masszából és két vízbe mártogatott teáskanál segítségével-illetve ezt már én csináltam, mert ehhez már nem köti le egy férfi alkotói elméjét sem, sőt idegesíti.



A tanács a következő ebben a fázisban: tilos szétlapítani a gömböket, mert majd szépen szétfolynak maguktól (ezt majd le kell fényképezni, hogy eltudják képzelni-hol a fényképező gép?).




A sütési idő 12-14 perc között van a süti méretétől függően. Mikor lejárt a sütési idő ki kell tenni a teraszra hűlni. Mialatt hűl a süti a teraszon ’’gyorsan’’ van idő önteni egy pohár házi tejet és a már kihűlt süteményt elfogyasztani, majd leülni a lapy elé és nyugodtan teniszt nézni, mert egy tepsi süti elég ahhoz, hogy jól lakjon az ember fia.
Aztán meg a maradék süti valahogy úgyis bekerül a sütőbe onnan a teraszra, aztán a dobozba, a konyha meg magától visszaáll katonás rendbe, és minden magától elmosogatódik és elpakolódik.

MGL és LTR

2009. június 2., kedd

Izrael VS. Palesztina probléma alapja…szerintem

Falafel történet:



’’Már az óvodások is tudják, hogy aki makarónit eszik, az olasz, az osztrákok Bécsben finom bécsi szeletet fogyasztanak, a franciák békát, a kínaiak rizst. Nekünk pedig itt a falafel. A falafel hagyományai igen régiek, eredetileg arab étel. Az első izraeli telepesek átvették a receptet, és a falafel idővel az izraeli konyha szimbólumává vált. Falafeles bódékat Izraelben mindenhol találhatunk, sőt Tel-Avivban még falafel-piac is van, ahol csak falafelt lehet kapni. Izraelben évente megrendezik a falafel-versenyt, ahol a legfinomabb falafelt készítő szakács elnyeri a nemes falafel-király címet. Az ételt általában az utcán fogyasztják, állva, vagy nagy terpeszben ülve, nehogy lecsöpögtessék magukat a szezám-szósszal, a tchinával. A pitába falafel-golyókat és salátát raknak, majd a vásárló maga tesz bele a savanyúságot, és igényei szerint tchinát.’’ Forrás:
Szerintem most megvilágítottam a Palesztina vs. Izrael probléma gyökerére.



Falafel a sütőből

Amennyiben lehetséges akkor kerülöm az olajban sütést, mert büdös, sok kosz képződik, mert kicsi a konyha, mert nem szeretek panírozni, stb.
A falafelt viszont szeretem a régóta a polcomon álló falafel jó kísérleti anyagnak bizonyult. Szépen beáztattam vízbe az alapanyagot, ahogy azt a felhasználási útmutatóban írták, csak éppen nem olajban, hanem a sütőben sütöttem meg. Előnye: ugyan akkora szabályos formák, jóval kevesebb kalória élvezeti érték csökkenés nékül.
230 fokon sütöttem 30 percet a tartlette formákba kanalazott masszát, és nagyon finom ropogós lett.
Salátával tálaltam amit a rendelkezésre álló alapanyagokból készítettem: paradicsom, jégsaláta és gránátalma . Tzatziki azért került a saláta közepére, mert történetesen az is volt itthon, és ezúttal mint salátaöntet szerepelt.

MGL

Eper és krémtúró

Eper krémtúróban sülve



Végre egy frissítő nyári kedvencet készíthettem, mert betegen fekszem itthon, és ilyenkor az van amit én akarok.
Az eper ahogy már biztos nagyon sokszor leírtam egy favorit gyümölcsöm frissessége és előnyös szénhidrát tartalma illetve kalória tartalma miatt. Kevés ilyen jóindulatú gyümölcs van. Ahogyan már említettem fekszem…nem mozoghatok immár 7 hete és természetesen majd meg őrülök, de az édességért ölni tudnék. Vétkeztem mert ahelyett hogy fekszem, elmentem a Csarnokba, meg a Csokoládé boltjaimba meg teniszeztem meg ilyenek és történetesen vásároltam 400 g túrót is.
Kísérletezem a fogyasztóimon és nem mondom meg nekik, hogy mikor kapnak cukrot, és mikor Splendát v. Stiviát v. Just like Sugart.-a felmérés még tart. Egész érdekesen alakul...
Most a cukrot az öntetbe dugtam, mert az cukorral készült...persze abból nem ettem.




Krémtúróban sült eper

400 g túró
1,5 ek. Splenda
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
1 tojás fehérje
1 ek. vanília kivonat
10 db félbe vágott eper

A túrót robotgépbe krémesre keverem (ezt a legjobban a késes betéttel lehet), majd hozzá adom az összes egyéb hozzávalót. A forma aljára elhelyezem a félbe vágott epreket ás rámerem a krémtúró krémet, és 180 C fokon fél órát sütöm, majd lehűtöm.


Eper öntet


100 ml eper szörp
15 db eper felkarikázva
1 citrom leve
1 ek. keményítő
2 ek víz


A szörpöt a citrommal, az eprekkel felforralom, és mikor forr hozzáadom a 2 kanál hideg vízben elkevert keményítőt, és 3 percig tovább forralom. Lehűtöm a sűrű öntetet, és ezzel tálalom a krémtúrót.


MGL