2009. május 31., vasárnap

Zöldséges pite

Spenótos quish



A quishel életemben először Franciaországban találkoztam még gyerekként. Egy francia barátunk síházában vendégeskedtünk és érkezésünk estéjén házi készítésű St Jakab kagylós sajtos quishel várt minket. Nagyon válogatós gyerek voltam, de miután szépnek találtam jóízűen meg is ettem. Azóta nem is nagyon ettem ilyet, mert ugyebár nem eszem gabona származékokat, de őrzöm az ízét és az illatát az emlékezetemben.
A pitéket mindig nagyon szerettem és eljött az ideje, hogy zöldségeset is készítsek az előbbi történet emlékeként.
Spenóttal, krémsajttal, fokhagymával képzeltem egy leheletnyivel vastagabb tésztában mint általában szoktam készíteni. Nagyon finom lett, és hidegen is nagyszerű volt. Praktikus mert bármikor elővehető és tálalható egy pohár finom fehér borral, vagy köretként bármilyen hús mellé.



Tészta 30 cm formába

200 g teljeskiörlésű finom liszt
110 g zsír
1 tojás sárgája
1 tk. só
1-2 ek. hideg víz ha szükséges


Töltelék

600 g vajon megpárolt spenót leturmixolva
6 gerezd fokhagyma
200 g tejföl
1 ek. sajtkrém
1 ek. keményítő
1 tk. só
1 tojás
1 marék pirított dió finomra várva
2 ek. kenyér morzsa
150 g reszelt sajt a pite tetejére


A tésztát robotgépben összeállítottam, és 1-2 órára a hűtőbe tettem pihenni. Azt vettem észre, hogy a zsírral készült tésztát muszáj pihentetni, nehezebb vele bánni, de sokkal morzsálódóbb azaz törékenyebb lesz a vajas változatnál.
Pihentetés után kinyújtottam, és elhelyeztem a pite formában, majd visszateszem a hűtőbe amíg elkészítettem a tölteléket.

A spenótot párolás előtt megmostam, és előkészítettem. Maga a párolás 5-10 percet vett igénybe. A megpárolt spenótot leszűrtem, és a többi hozzávalóval együtt összeturmixoltam. A pépesítés után belekevertem a diót a keményítőt és a morzsát.

A tésztával bélelt piteformába öntöttem a tölteléket, és 250 fokra előmelegített sütőbe tettem 15 percre, majd 150 fokra mérsékeltem a hőfokot és még 15 percet bent hagytam.

MGL

2009. május 26., kedd

Kenyér mentes húsgolyók

Tökéletes húsgolyó és nem kell hozzá kenyér származék, hogy szépen ropogósra süljön a kérge, és megtartsa az alakját. A búzafehérje tökéletesen pótolja a kenyeret, sőt nekem így jobban is ízlik. Salátával, vagy anélkül is nagyszerű nyár esti vacsora. Gyorsan elkészül (20 perc) és konyha sem fog romokban heverni.
A citromos mártás nagyon jól tompítja a csípős fűszeres ízeket, és könnyeddé és frissé teszi a húsgolyókat . Jobban szeretem szója joghurtból készíteni a laktóz elkerülése céljából. Ezúttal volt a hűtőben maradék sovány joghurt, meg nem csak magamnak készítettem, ezért lemondtam a szójából készült joghurtomról.



Teheráni húsgolyó mentás citrom szósszal

500 g pulyka mell ledarálva
1 csokor petrezselyem
1 csokor kapor
2 tk. csípős curry por
2 chili ledarálva
1 vöröshagyma ledarálva
1 ek. glutén
3 ek. szójaszósz

Kb 3 ek. glutén a hempergetéshez.

A darált húst összekeverem a fűszerekkel és glüténnel. Labdákat formálok belőlük és meghempergetem a búzasikérben aztán teflon serpenyőben átsütöm őket 10 perc alatt


Citromos-Mentás szósz


200 ml sovány joghurt, vagy szója koghurt
2 citrom reszelt héja és leve
10 mentalevél nagyon finomra vágva, vagy 1,5 ek. szárított morzsolt mentalevél
1 tk. finomra vágott kapor
2 ek. méz vagy Splenda


A joghurtot összekeverem a többi alapanyaggal és kész is van az öntet.


MGL

2009. május 22., péntek

Nyeremény

Pécsi Borozó Borcsomag




A képen látható borokat kaptam a Pécsiborozótól.
Köszönöm szépen az igényesen összeállított csomagot.

A Radó pincészet ''Szekszárdi Kékfrankosával 2007'' nyitottam a kóstolást, és jó döntés volt.
A tegnap esti fülledt estének a nehéz beszélgetéséhez kifejezetten jól illett. Nagyon kellemes bor volt, kifejezetten közérthető kékfrankos tulajdonságokkal. Finoman tompult savak, visszafogott de könnyed gyümölcsösség jellemezte.

MGL

2009. május 19., kedd

Restancia

Szülinapi torta




A kis barátkáim, nagyon jól tudják, hogy imádok sütni főzni, tehát le is adták a rendelésüket az én születésnapi tortámat illetően. Hiszen nekem az az öröm, ha főzhetek, és ők ezt tudják.
A csapat egyik fele sajt tortát akart de cukorral, a másik fele meg chocolate fudge tortát még több cukorral. Így született meg a chocolate fudgba burkolt sajt torta, mert azért mégsem fogok ugye két tortát sütni magamnak, hogy aztán a fagylalt tortámmal egyetemben három legyen itthon. Végül is én ehhez a tortához egy ujjal sem nyúltam, mert ugye cukor van benne, de helyette az egész fagylalt torta az enyém volt.:)


Chocolate fudgba rejtett sajttorta-eperöntettel






Tészta

200 g teljes kiőrlésű keksz ledarálva
100 g olvasztott magas kakaótartalmú csokoládé
50 g olvasztott kakaóvaj
1 ek. keserű kakaó por

Sajt krém

1000 g tejszínes házi krémsajt
2 egész tojás
150 g kristály cukor
2 ek. liszt
4 ek juharszirup (cukros)
1 citrom reszelt héja és leve
2 ek. vanilia kivonat

Chocolate fudge

200 g 60%-os csokoládé
100 ml tejszín
1 ek. vanília aroma


A keksz reszeléket összekeverem a többi hozzávalóval, és belenyomkodom egy torta 25 cm-es tortaformába. Peremet alakítok ki, és a torta közepe fele egyre vékonyítom a tésztát. A mély hűtőbe teszem, hogy ne folyjon szét, addig amíg elkészül a töltelék.

A sütőt 150 fokra melegítem, és egy tepsibe vizet teszek-ez azért fontos, mert így jóval kevesebb eséllyel reped majd meg a torta felülete.

Fontos, hogy a sajtkrém szobahőmérsékletű legyen, mert akkor lehet szépen fellazítani. Tehát a sajtkrémet habverővel szép könnyedre keverem, majd hozzá adom a többi hozzávalót és teljesen homogénné keverem. Előveszem a tortaformát, és beleöntöm a krémet, és berakom a sütőbe. A sütés ideje változó, de átlagban 30-40 perc. Akkor kell kivenni, amikor a széle már nem remeg, de a közepe a tortának még igen.

A chocolate fudge nagyon egyszerű történet, mert a tejszint és a csokoládét lassú tűzön kevergetem, egészen addig, amíg szép sűrű és fényes nem lesz. Amikor ez megtörtént akkor hozzáadom a vanília aromát, és ráöntöm a tortára. Igazából önterülő, nem szokott simítást, vagy bármilyen külön eljárást igényelni ez a réteg.


Eper öntet

300 g tisztított eper
100 ml szamóca szörp
1,5 ek keményítő
1 citrom leve


Az eper felét picire vágom, a másik felét nagyobb darabokra. Kisebb lábosba teszem az epret a citromlével, és a szörppel, és elkezdem főzni. Amikor kezd már a nagyobb eperdarabok is kezdenek puhulni akkor adom hozzá a hidegvízben csomó mentesen elkevert keményítőt, amitől szép sűrű lesz. Egyébként ezt az öntetet joghurtba is szoktam keverni, ha marad belőle.

MGL

Kandírozott daru

Kandírozott virágok



Tavasszal elkapott egy kandírozási láz. Mindent kandírozni akartam, amit megláttam. Olvastam sokat a technikákról, a fagyaszástól a cukorszirupig minden módozatot megvizsgáltam, aztán ezek mellett döntöttem.
Két féle képpen készítettem el, mert nem tudtam eldönteni, hogy a tojásfehérjés vagy a cukorszirupos technológiával készülő ibolya a szebb és finomabb. A tojásfehérjés verziótól kicsit féltem, az eltárhatósága miatt, de idestova másfél hónapja tökéletesen érzik magukat az üvegcséjükben. A cukorsziruposok állítólag sokkal inkább ibolyás aromájúak, mint az előbbiek, sőt ibolyás cukorkához hasonlította a közönségem az ezzel a technikával készült virágokat.
Az ibolya kandírozás nem megy gyorsan, de inkább lassan-kicsit kilátástalan, de megéri a fáradtságot. Kitűnő ideg nyugtató hatása van, továbbá a kitartásunk trenírozására is tökéletesen alkalmas elfoglaltság.



Kandírozott ibolya I


Az ibolyákat átöblítem, majd megszárítom őket. A tojásfehérjét fel lazítom és egy kistányérra porcukrot öntök. Előmelegítem a sütőt 50 fokra. Sajnos azt, hogy a kis virágokat ne egyenként keljen tojásba, majd porcukorba mártani nem lehet kiküszöbölni…szóval :egyenként tojásfehérje, aztán cukor. A tapasztalatom az, hogy a sütőpapírt, vagy a felületet amin szárítom, akármilyen tapadás mentes érdemes valamilyen zsiradékkal átkenni, hogy nehogy leragadjanak fáradságos munkánk eredményei. A sütőben 4-5 órán át szárítom őket, aztán hagyom lehűlni teljesen, majd kis üvegcsébe teszem őket felhasználásig.






Kandírozott ibolya II


Nagyon sűrű cukorszirupot készítek, amihez vaníliát, citromot, és ibolya olajat adok. A szirupot, hagyom hűlni, aztán beledobálom a virágokat-és ugyan úgy mint az előbbiekben zsírozott felületen 50 fokon szárítom 4-5 órát. Ezzel a technikával készülő virágok nagyon sokáig eltarhatóak.


MGL