2009. január 28., szerda

Gesztenye golyó

Gesztenye golyó ápolásért



Amennyiben egy nő nincs megelégedve magával, akkor elindul egy olyan úton ahonnan nincs visszaút, de ha van is csak néhányan találják meg.
Miután a szememről a szaruhártya eltűnt ezért kb. kettőig nem láttam mert a szemem sem tudtam kinyitni, ezért vakon készítettem valami féle hála golyót az ápolásért.
Tudom, nem szép dolog de, de ebből a rumos meggyen és a csokoládén kívül minden olyan amit nem ennék meg és ezért nem érzem elégtételnek, de akkor is ott van a szándék.



Hála golyó

250 g cukrozott gesztenye massza
24 db házi rumos meggy
50 g 70%-os csokoládé
50 g vaj


A rumos meggyeket gesztenye masszába gurgulázom bele, hogy gömbök legyenek, majd csokoládéba mártom őket, és durvára vágott mogyoróba hempergetem vagy nem.
Köszönöm szépen az ápolást!

MGL

2009. január 25., vasárnap

Nélkülözhetetlen alapanyag

Földimogyoró vaj



Az otthoni előállítása azért lett rendszeres, mert a boltban kapható Shop Rite mogyoróvajban huszonkilenc százaléka mogyoró, a többi pedig mindenféle indokolatlan ez-meg az, mint pl.: cukor, meg mindenféle hidrogénezett olaj. Indokolatlan azért mert a mogyoróvajban mogyoró van meg só és cukor. Arról, hogy mennyire egészséges azt nem ecsetelném, mert mindenki utána tud nézni ha akar.
Marcellus Gilmore volt aki kidolgozta a gyártási eljárást először, és ezen felindulva döntöttem úgy, hogy kipróbálom a konyhai lehetőségeimre adaptálva. Meleg, mogyoró, meg örlő készülékre van szükség az előbb említett szaktekintély szerint ahhoz, hogy nagy esélyjel készítsünk mogyoróvajat.
Körülményeket figyelembe véve az előállításhoz szükség van konyhai robotgépre ami rendelkezik késes betéttel, melegre, és mogyoróra.
Felhasználása nagyon sok rétű lehet, mártások, saláta öntetek, sütemények, vagy egészen egyszerűen kenyérre kenve. Csinos üvegben gasztro ajándéknak is megfelelő.



Földimogyoró vaj

800 g pörkölt mogyoró
1 kk. só

A mogyorót felforrósítom mikróban, vagy sütőben. Beleteszem a food-processzorba a késes betétel ellátva, és maximum 10 perc elteltével mogyoróból mogyoróvaj lesz.

MGL

Citrusos szójacotta

Egyszerű tehát rossz nem lehet….



Nyár estére való könnyű frissítő édesség, vagy reggelinek tudom elképzelni az eredményt.
Technikailag hasonlóképpen készült mint a pannacotta, csak tejszín helyett szója joghurtból.
A szóját már meg kellett volna enni, influenza miatt meg citrus féleségeken kívül nem volt itthon.
Az igazság az, hogy a szójáról mindenkinek meg van a véleménye. Kinek jó kinek rosszabb.
A tendencia viszont sajnos az, hogy egyre több a laktóz érzékeny. Ennek az okát nyilvánvalóan senki sem ismeri, de a tény az, hogy a laktóz érzékenyek tábora egyre csak szaporodik, és számukra ideális alternatíva a szója.
A szója készítményeket szemészerint magas protein tartalmuk miatt részesítem előnyben és nem utolsó sorban a szójának a női szervezetre kifejezetten jó hatása van.





Citromos szójacotta



500 g provamel szója joghurt

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

1 narancs leve

1 citrom leve

1 ek. Splenda

1 ek narancsvirág víz

1 tk. zselatin por






Az 500 g szója joghurtba belekeverem a zselatint, hozzáadom a reszelt citrom és narancs héjat majd folyamatos keverés mellett összeforralom. Miután már nem forr hozzá adom a narancs és a citrom levet is. Formába öntöm, és hűtőbe teszem ahol szépen megszilárdul. Menta levél nagyon illene hozzá, de nem volt itthon.



MGL

2009. január 13., kedd

Mandula versenyre mandula parfé

Mandula Parfé



Nagy szerelmem a mandula minden fajtája és formája, a makadámia után a kedvenc magom.

A „Pécsi borozó" és a Magyar Turizmus Zrt. közös recept pályázatára szerettem volna publikálni a kedvenc mandulás édességemet de majdnem lemaradtam, de szerencsére kitolták a határidőt (http://www.pecsiborozo.hu/tag/deli_tel) így még nem késtem el.

A parfé elkészíthető cukorral, és édesítőszerrel is gondolva a cukorbetegekre, vagy a fogyni vágyókra. A receptet két személyre értendő.



Mandula parfé



2 tojás fehérje

1 tojás sárgája

200 ml tejszín

50 g szeletelt blansírozott mandula

1,5 evőkanál cukor /7 g Just like sugar

1 kávéskanál só

4 ek Amaretto

1 ampulla dr Oetker keserű mandula aroma

25 g 70 %-os csokoládé
Legelőszőr megpirítom a mandula szirmokat egy üres serpenyőben, mikor kezd pirulni, 2evőkanál Amarettót öntök a serpenyőbe. A mandula likőrt fel fogja szívni a mandula és a cukor tartalma a likőrnek rá fog enyhén karamellizálódni a mandula lapokra, melyek így markáns aromát kapnak.

Mikor kész kiszedem a serpenyőből egy tányérra, hogy ne piruljon tovább, és hűljön ki. Amennyiben mindent jól csináltunk, mikor kihűl a mandula akkor vékony karamella réteg alatt rejtőző mandula ízt kell hogy érezzünk.

A tojás sárgáját kikeverem a cukorral vagy édesítőszerrel, és felhasználásig a hűtőbe teszem.

A 200 ml tejszínt felverem egy kávéskanál sóval. A tejszínhabba keverem bele a maradék 2 evőkanál Amarettót, és az egy ampulla keserű mandula aromát és a hűtőbe rakom.

A két tojásfehérjéből kemény habot készítek.

A tojás sárgáját és a tejszínt előveszem a hűtőből és homogénné keverem őket, majd óvatosan hozzákeverem a tojásfehérjét. Fontos, hogy a parfé alapban is minden összetevő homogénen össze legyen keverve.

A 25 g 70%-os csokoládét 1 evőkanál olíva olajjal leöntöm és megolvasztom a mikróban (kb 1 perc defrost) fokozaton.



A alapanyagból (parfé krém, mandula és csokoládé) rétegeket készítek a következő módon.

A 14x6-os fromába először a parfé alapból teszek 2 evőkanállal, majd meghintem mandulával, és locsolok rá a csokoládéból, majd ezt a műveletet megismétlem még egyszer, és a végén parfé krémmel fejezem be és a maradék csokoládéval díszítem.



A hűtőbe teszem 1,5 órára, és utána tálalom.




MGL

2009. január 12., hétfő

Almás pite

Almás pite




A pite az egyik kedvenc tésztám mert vékony és a töltelékén a hangsúly, de mindig nagy misztikum lengte körbe a recept leírások változatossága miatt. Magyarországon a nagymamáim sosem olyan meggyes pitét sütöttek amire én vágytam (amilyen a Tom & Jerryben volt).
Többször sütöttem már pitét több változatot kipróbáltam és mentem a saját fejem után is sokszor. Minden irodalmat elolvastam a pite tésztáról és a történelméről is, de bizton állíthatom, hogy eddig ez-az eddigi legjobb tészta recept.



Tészta 30 cm formába

200 g finom liszt
40 g keményítő
110 g felkockázott (mélyhűtött) vaj
1 tojás sárgája
1 ek. kristály cukor/édesítő
1 tk. só
1 rúd vanília, vagy vanília aroma

Töltelék

500 g reszelt alma
1 citrom reszelt héja és leve
3 ek. barna cukor/édesítő
2 tk. őrölt fahéj
3 evőkanál zabpehely

Legelőször a tölteléket készítem el, hogy összeérjen: a reszelt almát összekeverem a citrom lével, a reszelt citromhéjjal, a cukorral és a fahéjjal és a zabpehellyel, majd félreteszem.
A tésztát a food processorban a kés segítségével készítem el. A lisztet átszitálom, és összekeverem a keményítővel, a cukorral és a sóval, majd hozzáadom a tojás sárgáját és a vajat. A gép kb. 1 perc alatt gyönyörű tésztát varázsol belőle, amit én betettem pihenni 30 percre a mélyhűtőbe és ezalatt bekapcsolom a sütőt 200 fokra.
A tészta ¾ ét kinyújtom és feltekerem a sodrófára, hogy könnyebben beletehessem a formába. A tésztát a forma hullámaira szépen rányomkodom, és a feleslegesett levágom, megkenem tojás fehérjével és 10 percre beteszem a 200 fokos sütőbe, így a töltelék nem fogja eláztatni ez a fixa ideám.
Közben kinyújtom a maradék tésztát, és csíkokra vágom.
A 10 perc elteltével kiveszem a sütőből a tésztát, és eloszlatom benne a tölteléket, úgy, hogy a széleknél a peremig érjen a töltelék, majd berácsozom a tésztacsíkokkal. A rácsokat megkenem tojásfehérjével, megszóróm cukorral, és mogyoróval és készre sütöm kb. 20 perc alatt.



MGL

Gránátalmás fácán fügés fűszerkéregben francia rakott krumplival



Pénteken hat óra körül csörgött a telefon és a vadász szomszéd keresett, hogy lőtt nekem 2 madarat: egy fácánt és agy kacsát. A péntek esti program innentől kezdve végleg eldőlt:edzés utáni madár feldolgozás lesz. A feldolgozás részleteire nem térnék ki, legyen annyi elég, hogy erősen elgondolkodtam, hogy vegetáriánus leszek.
Miután a fácánt akit Terinek neveztünk el megszabadítottuk a kabátjától és a számára fölöslegessé vált belső szerveitől jól megmostam és elláttam fűszerkéreggel amit aztán baconnal letakartam és beraktam a hűtőbe pihenni másnapig.



Fügés fűszer kéreg

2 ek. füge dzsem
2 ek. méz
2 ek. dijoni mustár
100 g piritott durvára vágott dió
1 ek. rózsabors
1 tk. zöldbors
1 kk chilipor
1 kk feketebors
1 kk majoranna
1 kk. tárkony
2 ek vörös bor



A sütőt 180 C fokra állítom a tepsibe öntök 1 dl vörösbort, és letakarom alufóliával a tepsit, hogy jól párolódjon át a hús körülbelül 1,5-2 óra alatt. Miután megbizonyosodtam afelől, hogy a hús puha, leszedem az alufóliát és a bacont ropogósra sütöm megszórom bőven gránátalmával és akkor emígyen fog kinézni.

Francia rakott krumpli



2 nagy krumpli
20 cm-es póréhagyma
4 dl fejtöl
3 dkg vaj
2 ek. magos mustár
1 kk. fehérbors
1 tk. zsálya
1 tk só
Reszelt sajt a tetejére





3 dl tejfölt összekeverem a fűszerekkel egy nagy tálban. A hagymát és a krumplit juliennre vágom, és beleforgatom a fűszeres tejfölbe, majd sütőtálba teszem, a maradék 1 dl tejfölt rákenem a tetejére, és megszórom sajttal, és petrezselyemmel. A sütőben 180 fokon 1 órát sütöm.



MGL