2008. január 5., szombat

Új szerszemények





A Quality Trade-től szoktam beszerezni a halakat rákokat, onnan ismerem a céget. Nagyon kényelmes megoldás, mert leadom a rendelést másnap elhozom, és nem kell sorba állni, nem derül ki hogy mégsincs az amit szerettem volna az utolsó pillanatban stb.. A Tapas Juan bárban lehet átvenni a terményeket a Ráday utcában. A bárról megjelent egy kritika a Kispadon. Még személyesen nem ettem a Tapas Juanban, viszont a konyhai alapanyagaik egy részét én is használom, és azok tetszenek.
Mikor Karácsony előtt mentem a megrendelt halakért, akkor figyelmes lettem néhány új termékre, ízesített balzsam ecetekre, chili szószokra, továbbá díszítő olajokra, és pezsgőkre. Nagy pezsgő fun vagyok, de nagyon siettem ezért sajnos nem vettem. Viszont az balzsamecetekkel és a chili szósszal nagyon meg voltam elégedve. Utánna néztem a gyártónak és nagyon igényesnek tűnnek. Több díjat is nyertek a termékeikkel annak ellenére, hogy angolnak tűnik a cég (bár a chili szósz az tájföldi a flakonban). Ennél egzotikusabb gyártó eszembe sem jutott volna, vagy mégis...lehetne még pl.: svéd vagy finn.
Én az összessel meg voltam elégedve, és ha elfogynak akkor majd veszek. Praktikusak, finomak és szépek-ja és nem drágák.





Gourmandlizard

Békák békája

2008 január elsejétől…


2007. Legszebb brekije-lehet hogy a VKF-re érkezett?


Nekem egyetlenegy kérést kéne betartanom.
„……annyiszor kértelek már, hogy ne legyen itthon élelmiszer. Így sose fogok beleférni a ruháimba. Ha valamit készíteni szeretnél akkor menj el vedd meg hozzá ami kell, és add oda valakinek. Belekerülök egy spirálba és meg sem állok a 200 kilóig….”
Naponta kell ezt hallgatnom, és már csak azért is üdvös lenne betartani, mert nem kéne ezt hallgatnom. Pedig egészségesen, lightosan, liszt és cukor nélkül készítek mindent amit lehet amit meg nem lehet olyat nem is főzök. Kenyér ebben a lakásban sose volt, (leszámítva Karácsonykor a vendégek miatt, de azt édesapám készítette) persze sütöttem, de akkor azt elajándékoztam.
Megpróbálom betartani! Megteszem érte!-bár már kezdem átérezni azt amit a heroinisták éreznek, csak attól ahogy leírom ezeket a sorokat.
Amit biztos betartok: folytatom a cukor, liszt mentes, egészséges, finom, de diétás alapanyagok keresését. Megpróbálok azért néha pl. fruktózt használni akkor is ha nehezemre esik, és fizikai fájdalmat érzek. Táplálék kiegészítő szénhidrát mentes fehérje porból létre fogok hozni legalább 1 édességet.





Gourmandlizard

2008. január 3., csütörtök

Élelmezési érdekesség


Katonai orvoslás c. könyv borítója

Szenteste után olyan jól esik másnap reggel a kapott ajándékokat nézegetni, valahogy mindig eszembe juttatja gyerekkoromat, mikor a játékokat vizsgálgattam. Mostanság ezt az érzést leginkább a karácsonyra kapott könyvek átlapozgatása idézi fel bennem a legjobban.
Ez a könyv is a Fa alatt volt sok más könyv társaságában de ebben, azon kívül hogy sok kép van néhány gasztro-csemegére is találtam. A könyv címe: Katonai Orvoslás, az írója dr Katona József és a Medicina adta ki az albumot.
A könyv korabeli képeslapokon keresztül mutatja be a háborús orvoslást, még az én érdeklődésemet is felkeltve! Az alábbiakban idéznék néhány elgondolkodtató gasztro részből.
„..A hadtápélelmezés elvileg a hadműveletekkel kezdődik. Az egszerű hadtápélelmezési adag a következőből áll: 300g marhahús, 200g búzaliszt, 20 g disznózsír, 20 g só, 0,5 g bors, 36 cl bor, 12 g kávé, és 13 g cukor….”- elgondolkodtató nem? Sajnos a képet nem tudtam lefotózni.
Van olyan képeslap amit a háborús idők alatt küldtek, és receptek vannak rajta. Akkor is voltak fanatikusok, vagy rászorultak?!
Továbbá kézzel írt háborús receptfüzetek fotói, néhány recepttel.: „Német étel receptek. Levesek, húsok, főzelékek, főttészták, sülttészták” és „Német étel receptek. Sült tészták” Kézzel írt, és díszített füzetecskék ezek.
Ilyen receptekkel, mint „Almás zsemlye, Salzburgi galuska, Burgonyás töltött palacsinta, Vegyes halom, Koldus alma, Burgonya smarni, Burgonya fonatos”.
A könyv nagyon szép, sok-sok információval, és szép korabeli dokumentációval, de mondjuk én szeretek a múltról olvasni, elgondolkodni, és tanulni. Kevés, de velős szöveg, sok-sok kép, elgondolkodtató történetek…tetszik! Főleg mert akár hol kinyithatom, minden képhez tartozik egy rövid, de elgondolkodtató történet. Érdekes, és még sem csak egy album képekkel.
Tökéletes gondolat ébresztő egy fárasztó nap után.


Gourmandlizard

2008. január 1., kedd

Az utolsó szaloncukor a szezonban, de első 2008.-ban!


A valóban cukormentes szaloncukor



A szalon cukor amit ma bemutatok az volt az utolsó a fán és az utolsó a bon-bonjaim közül.
Villányi kirándulásunk alkalmával a panzióban a reggelinél vettem 1000 forintért 1,5 kiló felezett diót-amit pucoltnak árultak. Aznap el is döntöttem, hogy majd csinálok valami calisson féleséget (ez egy francia marcipán desszert leggyakoribb előfordulási helye :Provance).






50 dkg dió megpirítva, és finomra őrölve
2 citrom reszelt héjja
4 evőkanál rum
1 narancs reszelt héjja
1 narancs leve
1 citrom leve
5 ek. cukor és tartósítószer mentes házi barack lekvárom-ennek hiányában barack lekvár
Just Like Sugar ízlés szerint

Bevonáshoz 150g 80% kakaó tartalmú csokoládé.





A finomra őrölt diót felmelegítem a mikróban, és összegyúrom a többi hozzávalóval.
Kis golyókat formázok kicsit meglapítom őket, hogy legyen talpuk és papírral bélelt nagy tepsibe teszem megközelítőleg 5 mm távolságra egymástól.
15 dkg csokit összetörök, és összekeverek 5 evőkanál olajjal és 1 kiskanál vajjal, és a mikróba teszem olvasztó fokozaton és figyelem mikor olvad fel a csoki, közben többször megkeverem az egészet. Mikor kész akkor jól megkeverem, és ellenőrzöm, hogy annyira sűrű-e amennyire akarom- minél sűrűbb annál vastagabb a csoki bevonat. A csokit teáskanállal a diógolyókra öntöm - így a teteje szép lesz és fényes-hidegre teszem, és ha megkötött a csoki rajtuk akkor a talpukat egyenként csokiba mártom. Megvárom míg megköt ha van hibás akkor meleg késsel javítok a csoki bevonaton. A talpának nem kell feltétlenül csokisnak lennie és tökéletesnek, mert a gömbölyű fele az úgyis szép.
A csomagolás nehéz feladat volt, de aztán kitaláltam a fodrásznál a megoldást. Vettem szép piros áttört finom papírt és fodrászkellékesnél melírozáshoz használt fóliát arany színben. Aztán jó sokat csomagoltam, egyedül, hogy a szaloncukrok létezése titokban maradjon karácsonyig.



Gourmandlizard

Mango Mousse





Diétás mango Mousse




Karácsonykor tejszínnel készűlt, de az ünnepek után rám fér a diéta, és ezt ma az uszodában meg is jegyezte egy kedves Úriember, aki őszintén azt gondolta, hogy én majd ennek örülni fogok-mert túl sovány vagyok-nem örültem a megjegyzésnek, és rendes nőként abban a pillanatban rohantam a fürdőszobába tükör aztán mérleg kontrollra, és a mérleg szerint 1 kg sem a változás....ezek az ünnepek.
Mindenki nyugodtan eheti cukor sem kell hozzá mert a mangó elég érett 100g mangó 65 kcal 100g selyem tofu 62 kcal.
Pistám nem is vette észre, hogy tofuból van, és nem tejszínből- a különbözősége a két moussenak talán az állagában és kalória tartalmában van. Mindkettő könnyű és krémes. /A képek a tofu alapú mangó mousse-ról készültek./



Diétás cukor mentes Mangó Mousse

1 doboz silken tofu
2 nagy érett mangó
1 zselatin por
1 citrom reszelt héjja
2 ek citromlé
3 db menta levél a bátraknak-gyávák kihagyhatják


Az érett mangókat megmosom megpucolom, összevágom, pürésítem a menta levelekkel eggyütt. A zselatin feloldom és a gyümölcs püréhez keverem a citromlével eggyütt. A tofut habverővel krémmé keverem, majd hozzáadom a zselatinos mangót,a reszelt citrom héjjat és a hűtőbe teszem. 1-2 óra múlva már tálalható is.

Mangó Mousse

3 dl hideg tejszín
2 nagy érett mangó
1 citrom reszelt héjja
1 zselatin por

A mangókat ugyanúgy megmosom, megpucolom, pürésítem és hazzáadom a reszelt citrom héjjat. A tejszínből 4 evőkanálnyit kis edénybe teszek, és ugyanennyi vizet öntök hozzá majd ebben jól feloldom a zselatint.
A maradék tejszínt habverővel felverem, és mikor majdnem jó hozzáteszem a zselatinos tejszínt és ezzel is keverem egy kicsit, majd egy fakanál segítségével nagy mozdulatokkal hozzákeverem a mangó pürét, és hűtőbe teszem egy éjszakára. Fagyis kanállal nagyon jól adagolható állagú lesz, csokoládé öntettel tálalom.


Gourmandlizard