2007. szeptember 30., vasárnap




Pezsgős almás pite



Kistestvérkémnek születés napja volt, de olyan elfoglalt egyetemistának mint ő nagyon nehéz megtalálni azt az időpontot mikor épp nem pókerezik és nem valami barátjával találkozik vagy tanúl és át tud venni egy tortát. Több hetes tárgyalás, és időegyeztetés után tudott olyan időpontot találni, mikor épp nem voltam hangulatban-de hát mit tehet a jó testvér :sütni kezd. Így született meg a pezsgős almás pite, ami egyébként fenséges lett. Volt itthon leveles tészta, az lett a torta alapja, 2 régebbi zöld alma ami töltelékké avanzsált 25 deka ricotta és 1 dl maradék pezsgő társaságában.




Hozzávalók:


1 csomag Tante Fanny leveles tészta
1 tojás a kenéshez
25 dkg ricotta
2 nagy zöldalma
2 tk fahéj
1dl pezsgő


A sütőt 220 C fokra melegítem elő, addig amíg ez megtörténik pite formába szabom a tésztát megkenem a tojással, és beteszem a sütőbe. Az almákat megmosom, és legyalulom majd apróra vágom, aztán serpenyőbe teszem, és megpárolom 1 dl pezsgővel és fahéjjal, majd hozzáadom a ricottát.
Ahogy arany barnára sült a tészta kiveszem, és belekanalazom a tölteléket, amit szépen elrendezek, és megszórom fahéjjal jó alaposan. Az édesítést nem felejtettem el, csak nem volt rá szükség.

Gourmandlzard

2007. szeptember 26., szerda

Szójás kelvirág sült



A karfiol a a XVI. Században tűnt fel Itália területén valahonnan a Földközi tenger keleti partjairól származtatják. Nagyon sokrétű a felhasználása a köretként levesnek, egytálételnek is kitűnő. Mindenek előtt pedig gyönyörű, ami még szebbé teszi az-az egyszerű tény hogy 100g-ban 14 kalória van.
Gyakran szoktam brokkolit meg karfiolt készíteni, mert a hűtőben frissen nagyon türelmesen megvárja a feldolgozást.
A fogás előnyei hogy előre el lehet készíteni, és tálalás előtt félóra alatt összesütöm, a másik, hogy hidegen is nagyszerű.
Többféle képen készítem besamellel vagy sajtszósszal, vagy anélkül. Ez a light verzió paradicsomos szójával készül.



Néhány dolog ami nem árt ha van otthon, ha ilyet készítünk.:


80 dkg rózsáira szedett megmosott karfiol
15 dkg szója granulátum
1 paradicsom konzerv (darabolt)
2 charlotte hagyma
1 csokor friss bazsalikom
15 dkg reszelt sajt
10 dkg gorgonzola
Fűszerek só bors őrölt chili


A karfiolt megpárolom puhára. A szóját pedig beáztatom a paradicsomba, hozzáadom a finomra vágott charlottét és bazsalikomot, sózom borsozom chilizem. A megpárolt karfiolt is finomra vágom, vékonyan a jénai aljára teszem és sózom borsozom, aztán még egy réteget teszek sózom borsozom, a végén ráborítom a paradicsomos szóját, megszórom sajttal, és a kis szeletkékre vágott gorgonzolákat ráhelyezem, és sütésig hűtőbe is tehetném, de ezúttal megsütöm….és hopp már meg is ettük.

Gourmandlizard

2007. szeptember 24., hétfő



Wasabis US mogyoró


Van nekem egy ilyen laza mag mániám is. Ha nincs itthon a makadám diótól a gesztenyéig mindenféle mag akkor nem érzem magam biztonságban. Van egy rejtek helyem ahova eldugom őket, nehogy csak ismét mások véletlenül megegyék a tudtom nélkül. Kicsit olyan tudom mint a drog szekrény a kórházakban-aminek az egyetlen felelőse én vagyok.
Na most szokat én vásárolni a titkos bio magellátó boltomban mindenféle magvakat eltevésre a szekrénybe. A bolt pedig nem „mag bolt” hanem egy bio zöldséges. Közel az Alagút utcához.
Fogtam a magmániát és összekevertem a csípős mániámmal és megszületett a wasabis amerikai mogyoró.




Wasabis mogyoró


50 dkg sótlan amerikai mogyoró
50 g wasabi por
50 ml víz
1 teáskanál só (én semmit sem sózok ezt sem)


Egy nagy keverő tálba beleszórom a wasabi port, hozzá adom a vizet és összekeverem. Majd beleöntöm a mogyorót, és addig kevergetem míg mindenhol befedi a mogyorót, tepsibe teszem és megszárítom a sütőben 70-80 C fokon.
Az olajt v zsiradékot amit általában a receptek írnak én elhagyom, mert elég olaj van a magokban. Szerintem nem szükséges itt is megspórolhatunk 1-2 kalóriát. Mondjuk én erre utazom bármi ehetőt kreálok.

Gourmandlizard

2007. szeptember 22., szombat

Birsalma sajt-cukor nélkül






Szombat volt…az megfáradt nap lágyan sütött... a teraszon már az ősz illata járta át a hajam, mely tökéletes kompozíciót alkotott a fahéjas kávémmal, mikor kiléptem köszönni lelki társaimnak : a virágoknak... rögtön tudtam mit kell tennem.
Szóltam is Pistámnak , hogy indulunk a bio piacra, egy kis ezért-azért... birsalmáért.
Vettünk is a birsalmát amit Pistám a következő jelzőkkel illetett: rusnya, nagy, formátlan. Pistámnak elárúltam hogy így nyersen kevesen eszik, mert nem jó. Érthetetlenség jeleit véltem felfedezni az arcán, hogy minek is vettünk akkor ebből, főleg ennyit, vagy valami ilyesmit gondolhatott, de semmit se szólt csak annyit hogy "Akkor meg ebből mit fogsz készíteni?".
-Sajtot
-Az nagyon jó lesz.
-Birsalma sajtot. Szeretni fogod, mert a sajtjaidhoz nagyon jó lesz.
Ahogy ennek lennie kell Pistám nagyon megszerette a birsalma sajtot, majd közőlte hogy ilyet a nagymamája is csinált.
Nagyon egyszerű, nem munkaigényes,és nem hízlal ha cukor nélkül készül, ezért élből csináltam két félét is, és még-még-még sokat szeretnék készíteni.
Karácsonyi verziót nádcukorral készítettem, hogy nehogy úgy járjak mint a lekvárommal amibe szintén nem tettem se cukrot se tartósítót. Az igazság az hogy 2 teáskanálnyi nádcukrot raktam bele (majd ettől fog elállni:)). A mindennapi változatot pedig steviaval készítettem.
Megjegyzendő hogy nem jósólok a birssajtjaimnak többet mint 2 hetet-mert nagyon fogy, pedig 2 kiló gyümölcsből készült.



Elkészítése

A lábosba annyi hámozatlan kockára vágott birsalmát teszünk amennyi belefér. Felöntöm annyi vízzel ami ellepi az almákat. A vízbe citrom levet csillag ánizst, fahéjat, szegfűszeget teszek, és megfőzöm az almát. Leöntöm a fűszereket és a vizet róla, és robotgéppel pépet készítek belőle és tovább főzöm amíg az edény alját nem lehet látni keverés közben, és néhányat „puffog”, majd hozzáadom a citromhéjat a cukrot vagy/és édesítőt jól elkeverem és még egy kicsit „puffogtatom”. Formába öntöm, hagyom megszikkadni, majd sütőben szárítom 65 fokon a formában, ahogy megszáradt a teteje, kiborítom a formából, kicsit javítók a küllemén, és visszateszem hogy a meg nem száradt része is megszáradjon.
Én ízlés szerint édesítek, de normálsi esetben 1kg birs 80 dkg cukor- ezt leírni is borzasztó. Tény hogy a birs fanyar, de nem ennyire, tartósítani meg az tartósítsa aki nem eszi meg vagy nem fér el a hűtőjében. Aki belátható időn belül megeszi, és azért ez gyorsan fogyó holmi nyugodtan készítheti édesítővel.

Gourmandlizard

2007. szeptember 21., péntek

Cukor Édesítő útvesztő

Cukor Édesítő útvesztő

Ha valaki felveszi a kesztyűt a kilók ellen és átáll az egészség oldalára akkor meggyűlik a baja az édesítéssel. Cukorból mindent el tudunk készíteni hiszen ezt láttuk otthon semmilyen édesség elkészítése nem okoz problémát a tojás hab nem fog összeesni, és még karamellt is készíthetünk belőle.
Mikor eldöntjük hogy márpedig „fehér méreg stop”-ot bevezetjük az életünkbe, majd szép lassan a család életébe akkor szembesülünk nagyon sok technikai problémával, amiről senki sem beszél. Itt van rögtön a karamell probléma vagy a tojás fehérje kemény édes habbá verésének problémája. Ugyanis az édesítő szerek többségéből nem lesz se karamell se kemény ropogóssá sült habcsók. Igen ez egy konyha technológiai kihívás- kipróbálni minden édesítésre alkalmas mimnél természetesebb szert az életünkben
Ugye és akkor szembesülünk a problémával, hogy rákot okoz a szaharin vagy nem, hogy megbolondulunk az aszpartamtól vagy az összeesküvés elmélettől és így tovább… De amire senki sem hívja fel a figyelmünket az az, hogy az elterjedt minden boltban kapható édesítőszerek kalória tartalma és szénhidrát tartalma majdnem egyezik a cukoréval, erre jó példa a Canderel VS Cukor példa.

Mi is az a cukor a teljesség igénye nélkül?

A szilárd cukor felfedezését a 300-600 közötti időszakra teszik.
Ezidőtájt Indiában háromféle cukrot készítettek:vörös vagy nyerscukrot,kristályos cukrot vagy cukorlisztet és kemény cukorkristályokat.
Minden cukor 3 féle atom alkotja:szén, hidrogén,oxigén. A glukóz és a fruktóz egyszerű monoszaharidok, az asztali cukor diszaharid ami azt jelenti hogy egy fruktóz és egy glukóz molekula kémiai kötést létesít.
Ami megdöbbentő hogy gyakorlatilag a cukor tárolja az energiát az élethet. Ha édes ízt érzünk ez azt jelzi az agyunknak hogy fedezni fogjuk a kalória szükségletünket.
A cukrok nagy töbsége fajtájától függetlenül nagyon fontos konyhatechnológiailag mert nagyon sok esetben segíti a kívánt textúra elérését,sürítést, vagy konzerválást illetve nagyon sok lehetőséget ad maga az anyag különböző textúrák létrehozására.
A cukrok édességét az asztali cukor édességéből kiindúlva amit 100-nak vesznek viszonyítják az édességet.

Cukor édesség mutató szám
fruktóz 120
glukóz 70
asztali cukor 100
maltóz 45
laktóz 40
kukorica szirup(glukóz maltóz) 30-50

A legnagyobb probléma hogy a cukor tiszta energia és nem vesszük figyelembe azt, hogy mennyi lenne az optimális bevitel az életvitelünkhöz. Elveszünk a kis süti kis narancslé kis kóla, erdelyében és könnyen túlzásba eshetünk.






A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk amennyiben nem diétázunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré. A cukorrépa cukortartalma 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed. (Erjedés: oldott állapotban lévő nitrogénmentes szerves anyagok, többnyire szénhidrátok felbomlása élesztőgombák, hasadógombák által.) Sir Ch. Best, az inzulin egyik felfedezője hívta fel a figyelmet arra, a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol.

Hatásai

Azt hiszem hogy nem kellene a cukor rossz hatásairól írnom mert arról nagyon sokat lehetne íme néhány tény elrettentésképp. A cukor hatása rövid távú a szervezetre, ezáltal ingadozó vércukorszintet eredményez. Az alacsony vércukorszint csökkent teljesítőképességhez vezet mind fizikai, mind szellemi téren. A természetes szénhidrátok normalizálják és stabilizálják a vércukorszintet. A fehércukor csökkenti a várható életkort. Évszázadokig a cukorfogyasztás csak a gazdagok kiváltsága volt, mintegy százötven év alatt tömegcikké vált, mára bárki számára elérhető.
1. Az alkoholképződés
2. A szívinfarktus
3. Trombusképződés
4. A cukorbetegség
5. Az elhízás
6. Az emésztőrendszer megbetegedései
7. Köszvény és csontritkulás
8. Rák
9. Vitamin- és nyomelemhiány
10. A belső elválasztású mirigyrendszer zavarai
11. Fáradékonyság


Néhány természetes édesítési alternatíva


Mi is az a sztívia?





A Stevia Rebaudiana Bertoni a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, évelő, Paraguay-ban őshonos növény. A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a Rebaudiana Bertoni az egyik.
A növényből kivont, édes ízért felelős steviol-glükozidok különösebb lebontás nélkül emésztődnek és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be, valamint bizonyos ásványi anyagtartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, rutin, magnézium, vas, stb.).
A világ különböző részein (Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld) ételek és italok édesítésére használják. Főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és az ázsiai több évtizedes használat alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.
Tudományos kutatásokból fény derült arra, hogy a sztívia szabályozza a vércukor-szintet a testben, ezáltal segíti a máj és lép működését is.
A tanulmányok tanúsága szerint a sztívia segít a magas vérnyomás csökkentésében.


Tapasztalat: Szerintem nagyon erős mellék íze van, én mindenben megérzem, de ott van Életem értelem (aki külön kérte hogy többször említsem meg, hiszen csak ő eszi meg amit főzök) aki nem érez semmilyen mellék ízt, bár nagyon szofisztikált az ízlése Kalória tartalma tulajdon képen nincs.


Agave nektár


Az agave nektár legnagyobb termelője Mexikó. Az agave íze a méznél sokkal édesebb és kevésbé viszkózus. Maga a növény a szivárvány színei közül nagyon sokban pompázhat. Leginkább kaktuszra hasonlítható. A húsát összetörik az előállítás alatt majd leszűrik és agave levet készítenek belőle, majd hidrolízálják és így egy a méznél folyósabb „nektárt” kapnak amit aztán üvegekbe töltenek némi stabilizátor társaságában.
Legelsősorban fruktózt (92%) és glükózt (8%) tartalmaz , de ez az arány változhat is az alapanyagul szolgáló gyümölcs minőségével arányosan változik. Az adagolása 1 rész cukornak a cukor mennyiségének a1/3 rész agave szirupot célszerű használni.
Teljesen természetes a probléma csak a gyümölcs cukor tartalma.




1 teáskanál agave nektárban:
60 kalória
0 zsír
16 g szénhidrát gyümölcs cukor formájában
0 fehérje


Tapasztalat: Nem próbáltam ki, a fruktóz és kalória tartalma miatt, de mellék íze nincs.


Just Like sugar




Just Like Sugar cukormentes cukor természetes alternatívát kínál és átmenetileg orvosolhatja a problémát.Cukor íze nagyszerű, tiszta, édes íz, mely pont olyan ízű, mint a cukor meggyőződésem, hogy innen a neve. Jelenlegi vélamény az, hogy nem tartalmaz semmilyen egészségre ártalmas összetevőt, mint néhány mesterséges édesítőszer. Kiváló természetes lehetőség cukorbetegségben szenvedő embereknek, és nagyon hasznos olyan szigorú diétás programok esetében is, ahol a cukor fogyasztása egyáltalán nem engedélyezett.
Miből van?
Cikóriagyökérből származó természetes élelmi rostból, illetve C-vitaminból készül, amely része kellene, hogy legyen minden ember alapvető táplálkozásának. Összetétele a következő: t kristályos maltodextrin-kivonat, cikóriagyökérből származó élelmi rost, C-vitamin, kalcium, valamint narancshéjból készült természetes aroma.
A jelenleg kapható más természetes édesítőkkel ellentétben, melyeknek van egy jellegzetes intenzív édes íze, és van némi behatárolhatatlan utóízük van.
Tápértékei egy grammra vonatkozóan a következők:
0 kalória,
0 cukor,
0 zsír,
0 koleszterin,
0 nátrium,
0 szénhidrát,
0 fehérje

Ugye milyen szép?-és remélhetőleg nem fogja senkisem kitalálni hogy ettől majd halálnak halálával fogunk hallni.

Tapasztalat: Meglehetősen jó. Utóíze nincs, főzéshez sütéshez kiváló. - a tojásfehérjérjét még nem édesítettem vele-no data.


Olyan édesítő amiben nincs kalória:

Ilyen sajnos kevés van, mindent jól el kell olvasni az édesítőszer dobozán ha úgy döntünk hogy a fehér méregtől eltekintünk- nehogy kalóriában ugyanúgy járjunk és még egészségtelen is legyen.

Cél: Találni egy édesítőt amit mindenhez használhatok, nincs vagy elhanyagolható szénhidrát tartalom, és annyire nagyon ne legyen káros az se baj ha karamellt nem tudok készíteni.


Gourmandlizard

2007. szeptember 20., csütörtök

A birsalma fénye

A birsalma fénye





Cydonia oblonga-azaz A Birsalma

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik- ami olyan szépen hangzik.Tapintása bársonyos- nagyon erotikus, formás gyümölcs.



Szeptembertől októberig vagy ameddig kitart birsalma.
Termése nyersen fanyar és nagyon kemény.
Főzés után sárgás gyümölcshúsából lekvárt, birsalma sajtot, likört készíthetünk.
Kozmetikumokban is használják jó tulajdonságai miatt. Lássuk csak mi mindenre jó.:

Használjuk:
hasmenés
emésztési problémák
bélgyulladás
alhasi fájdalom
székrekedés
fájdalmas menstruáció (napi 3-szor fél pohár birsalmalé)
reumás fájdalom


Tápanyagok a birsalmában:

víztartalom 84 %
Fehérje 0.4 %
Zsír 0.1 %
Szénhidrátok 15 %
A vitamin 0.8 mg/100g
Thiamin, B1 1.4 mg/100g
Riboflavin, B2 5.0 mg/100g
Niacin 1.1 mg/100g
C vitamin 33 mg/100g
Kalcium 1.4 mg/100g
Foszfor 2.1 mg/100g
Vas 7.0 mg/100g
Kálium 4.2 mg/100g



Kenjük a testünkre is


Voltam egyszer egy kozmetikusnál, aki a fertőtlenítőn kívül más kemikálíát nem használt. Igen tudom fiatal bőrre mindegy is mit használnak mert ahogy mondják a "fiatalság magában szép". Túróból csinált nyugtató krémet, de a banános krémtől a citromos homokos hámlasztóig, egészen a fahéjjas cellulit krémig mindent maga készített. Hosszabb volt a felszívódási idő de az eredmény messze felül múlta sz összes többi kezelést. A kozmetkus hölgy azt mondta, hogy minden krémet meg kéne tudnunk enni, mert nem szabad hogy olyan anyagok kerüljenek azokba a dolgokba amit az ember magára ken, ami ártalmas lehet. Igazából a túrós krémet megkóstóltam "titiben" és csodák csodájára túró íze volt.

A birsalama hatásai a bőrre:

összehúzó
hidratáló
ödéma csökkentő
tápláló


A szépítő füvek internetes oldalon bővebben olvashattok a birsalma mint krém felhasználásásról.

Gourmandlizard

Szárított paradicsom túrbó stílusban




Szárított paradicsom túrbó stílusban


Valjuk be hogy az aszalt paradicsom nagyon jó íz. Ahogy látom a bloggereknél nagyon divatos is, ezért miért pont én maradnék ki az otthoni készítéséből.
Be kell vallanom hogy nagy hiba volt elkészíteni, mert azóta csak arra tudok gondolni, és ez nem jó...eltereli a gondolataimat a fontos dolgokról.
A paradicsom még augsztus 20. készült- akkor amikor nagyon sok dolgom akadt ezért nagyon sietnem kellett.


Receptúra


Végy annyi paradicsomot amennyi a legnagyobb tepsidbe belefér, ha lehet kicsit többet.
Vágd félbe és vájd ki a belét.
Rakosgasd szépen a tepsibe és szord meg Francia fűszer keverékkel jó alaposan.
320 fokon süsd ameddig összeesik.
Majd járj el úgy mint a Nagy Paradicsom Aszaló könyvben meg vagyon írva és szárítsd.
Cserébe aszalt paradicsomot kapsz mely nem hízlal, és egészséges csak nagyon kevés:(

Gourmandlizard

Túró torta, vagy izület erősítő bogyó?

Túró torta, vagy izület erősítő bogyó?






A túró finom, a túrótorta csodálatos, és ha gyors akkor még jobb.
Nézzük is meg, hogy mit eszünk ha túrót eszünk.
A túrófélék jellemző tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír
(kcal/100 g) (g/100 g) (g/100 g)
Tehéntúró. zsíros 201 17,9 12,2
Tehéntúró, félzsíros 147 16,2 7
Tehéntúró, sovány 78 14,1 0,5
Tehéntúró-gomolya, zsíros 283 18,2 21,1


Arról nem beszélve hogy ebben is zselatin van, és a zselatin igenis jó.


A zselatint vagy zselatin tartalmú készítményeket már meglehetõsen régóta alkalmazza gyógyhatású anyagként az emberiség. Már a XII. században Hildegard Bingen úgy írta le borjúbõrbõl és porcokból készült fõzetét, ami talán kocsonyának neveznénk mint ami alkalmas gyógyszere lehet az ízületi fájdalmaknak. A latin országokban a zselatin a haj köröm növesztésének évszázadok óta bevált eszköze.

Mit tehet hozzá a modern tudomány ezen õsrégi tapasztalatokhoz? Bár a szakirodalom szerint a zselatin haj és köröm növesztõ serkentõ hatását az elmúlt 40 évben számos állatokon és emberen végzett kísérlet igazolta, a közelmúltig nem vizsgálták a zselatinnak az arthritiszra gyakorolt hatását. Ennek ellenére a zselatin sportszakemberek és az othopéd orvosok körében mindig is kedvelt szer volt. A hozzáértõk legtöbb esetben kúraszerû, huzamosabb ideig tartó alkalmazását javasolták. Véleményük szerint jótékony hatása mintegy 8 hét után kezd jelentkezni, csökkentve az ízületi fájdalmakat, s egyúttal javítva a paciens mozgását, ill. általános kondícióját.
Valóban hat-

Hiszem hogy inkább együk meg valamilyen ízletes formában, ricotta moussban, vagy túrótortában vagy panna-cottaban-mint mindenféle bogyóban. Akit zavarna az állati erdete az nyugodtan próbálja ki az agar agart ami algából van, bár annak a jótékony hatásait nem tudom felsorolni tájéozatlanságom miatt.

Gyógyszer vagy Finomság?

Mindezek fényében bátran állítható, hogy mindazok, akik ízületi fájdalmaktól szenvednek ezentúl egy régiúj szerrel is számolhatnak, a zselatinnal. Szerrel, de nem gyógyszerrel, hiszen a zselatin tulajdonképpen nem is gyógyszer, hanem élelmiszer. Az emésztése tökéletesen biztonságos, mellékhatásokkal nem kell számolnunk, ráadásul a szaküzletekben is kapható zselatintartalmú termékek könnyen felszívódnak, bevitelük egyszerû és általában a zselatin mellet további, az ízületek egészséges fejlõdését elõsegítõ vitaminokat illetve ásványi anyagokat tartalmaznak nem is beszélve a temérdek adalék anyagról és szinezékekről, és stabilizátorokról.


Túró torta


24 cm formához

2/3 kg túró összetörve
3 dl tejszin
2 csomag zselatin
édesítő, cukor, ízlés szerint
3 db nektarin vékonyra vágva
1 db színtelen torta zselé
1 db citrom reszelt héjja
1 db narancs reszelt héjja
1 nagy löttyintés a Cointreau


A túrót össze töröm finomra, hozzáadom a citrom és a narancs reszelt héjját, hozzáöntöm a Cointreaut, az édesítőt és robotgéppel szépen kikeverem. A tejszinből 1 decit félreteszek ebbe beleteszem a zselatint és felolvasztom-it megjegyezném, hogy kis vizet is adhatunk hozzá ha nem elég a tejszín. A maradék tejszínt felverem majd ha félig kemény habbá és hozzáadom a zselatinos keveréket, és egészen kemény habbá verem. A két komponenst összekeverem és beleteszem a formába. A nektarint felszeletelem hajszál vékonyra szépen rárakom a torta tetejére. A torta zselét leírás alapján szépen elkészítem, és ráöntöm a nektarinra.Ekkor jön a lényeg: az egészet szépen 4 órára a hűtőbe teszem, és utánna szépen egészségesre eszem magam belőle. Tegyetek ti is így.

Gourmandlizard

Repülni is jó nem csak enni:)

Repülni is jó nem csak enni:)

A szabályokról röviden




1. A felszállás lehetőség. A leszállás kényszer.
2. A botkormányt előre tolva, alattunk a házak mérete nő, hátrahúzva pedig csökken. Huzamosan hátrahúzva tartva a kormányt, a házak ismét nőni kezdenek.
3. A repülés nem veszélyes, csak a lezuhanás az.
4. Jobb lent lenni és azt kívánni, bárcsak fent lennénk, mint fordítva.
5. Egy repülőgépen csak akkor feleslegesen sok az üzemanyag, ha lángra kap.
6. A gép orrán lévő légcsavar a pilótát hivatott hűteni. Ha leáll, a pilóta rögtön izzadni kezd.



7. Bizonytalan helyzetben tartsd a repülési magasságot. Az éggel még soha senki nem ütközött.
8. A "jó" leszállás az, ami után saját lábon elhagyható a gép. A "nagyszerű" leszállások pedig azok, amelyek után a gép tovább használható.
9. Amennyire csak lehet, törekedjünk arra, hogy a gép hegyes vége mindig előre álljon.
10. Azt, hogy kerekekkel felfelé szálltál le onnan veszed észre, hogy a rámpához csak teljes gázzal tudsz eljutni.



11. A túlélés valószínűsége fordítva arányos a leszállási szöggel. Minél meredekebb szögben száll le a gép, annál kisebb az esély a túlélésre és fordítva.
12. Soha ne engedd a gépet leszállni olyan helyre, ahova agyilag már öt perccel korábban meg nem érkeztél.
13. Tartsd távol magad a felhőktől. Megbízható források szerint a hegyek előszeretettel bujkálnak a felhők között.
14. Törekedjél arra, hogy leszállásaid száma egyenlő legyen a felszállások számával (lásd az 1. pontot is).
15. A sima leszállásnak három egyszerű szabálya van, de ezeket sajnos senki nem ismeri.
16. A helikopterek nem tudnak repülni, csak olyan randák, hogy a föld egyszerűen taszítja őket.
17. Ha az ablakból csak körbe-körbe forgó talajt látsz és az utastérből a zűrzavar hangjai szűrődnek, akkor a dolgok nincsenek egészen rendjén.
18. A gravitáció nem ötlet, hanem természeti törvény, amely ellen fellebbezésnek helye nincs.
19. A sebesen zuhanó alumínium tárgy kontra mozdulatlan föld csatát eddig mindig a föld nyerte meg.




20. A józan döntőképesség alapja a tapasztalat. Sajnos a tapasztalatot a rosszul meghozott döntések gyarapítják.
21. Tanulj mások hibáiból. Nem fogsz annyi ideig élni, hogy valamennyit magad is elkövessed.
22. Légy éber! Így is lesz mindig valami, ami elkerüli a figyelmedet.
23. Egy pilóta számára leghaszontalanabb három adat: a gép feletti magasság, a kifutópályán megtett úthossz és a tized másodperccel előbbi pillanat.
24. Vannak öreg, és vannak bátor pilóták. De öreg bátor pilóták nincsenek.




Típusról:
Kétüléses, felsőszárnyas repülő, 100 LE (75 kW) a teljesítménye. A fejlesztéseket az 50-es években kezdték, eredetileg oktatórepülőnek készült. Ebből a típusból több mint 24 000 darabot gyártottak az USA-ban és Franciaországban, jelenleg több mint 22 000 darab repül a világ minden táján! Nagyon megbízható, nyugodt repülő. Oktatási és hobbicélokra kifogástalan, gazdaságos az üzemeltetése. Egyetlen hátránya, hogy csupán két személyt tud szállítani. Jelenleg 3–20 millió forint között lehet hozzájutni, állapottól és felszereltségtől függően.


A képzésről


A Centro Plane Kft.-nél nagyon jó a képzés. Mondanék rosszat de ha nem tudok, és tényleg nem tudok.


Velem tessék repülni!

Gourmandlizard

Ricotta mánia

Ricotta Mánia






A ricotta nagyon jó alapanyag semleges íze van,krémes, és nem savanyú.
Minden hízlal amit megeszünk, de ha a tápértékét illetve kalória számát nézzük akkok különösen szimpatikus alapanyag. A reggelitől egészen a desszertekig nagyon sok minden készíthető belőle.
Tápanyag (g)/100g
Fehérje 13
Zsír 10
Cukor 2,9
Energiatartalom (KJ)
670 KJ/88 Kcal

A többi túróhoz képest a legjobb választás vonalaink megörzéséhez minden kétséget kizárva a ricotta:kevés sót tartalmaz,(ezért nem köt le annyi vizet) ezért azoknak is kiváló akik nem vihetnek be annyi nátriumot, magas kálcium tartalmú mint álltalában a tejtermékek, amely a csontok, fogak felépüléséhez, idegrendszer, enzimek működéséhez, izmok összehúzódásához, és a véralvadáshoz elengedhetetlen.
FIGYELEM: mivel mint minden tejtermék tejcukrot tartalmaz, akik nagyon komolyan diétáznak számoljanak ezzel a kis aprósággal.:)


A ricotta is azon olasz termékek közé tartozik, amelyet bűn lenne kihagyni az életünkből.Nagyszerűen használható édes és sós ételekhez egyaránt, sokan túróként is használják.
Az esetek nagytöbségében tehéntejből készűl, de az ínyencek esküsznek az eredeti juhtejes változatra is. Előállításkor a sajtok készítésénél képződő savót használják fel, amely gazdagon tartalmaz fehérjéket, úgynevezett esszenciális aminosavakat.
A feldolgozás eredménye a friss, lágy, hófehér és alapvetően semleges ízű ricotta, amelyet később nagyszerűen párosíthatunk akár édes, akár pikáns ízű ételekhez ahogy már fent jeleztem.
Jól használható tölteléknek paradicsomba, vagy padlizsánba. Ami a sajt tortát illeti nem a legjobb választás hacsak nem akarunk ultra könnyű sajtortát kapni, de ha egy-két kanál liszttel elkeverjük néhány tojás társaságában majd a sütőbe száműzzük az egészet, akkor egész jó állagot kapunk, de nem az igazi...



Akkor nézzünk néhány ötletet:


12 dkg ricotta
1 paradicsom
1/2 paprika
1/2 csokor petrezselyem, vagy kapor
opcionálisan hagyma
só, bors, kakukkfű

A zöldségeket apróra fel kell kockázni, petrezselymet összevágni finomra, a füszereket szépen rászorni összekeverni a szöldséggel, majd a rikottával elkeverni.


Aszalt paradicsomos ricotta krém


10 dkg aszalt paradicsom
1 nagy csokor bazsalikom
1 friss paradicsom
francia füszer keverék

Az aszalt paradicsomot megúsztatjuk balzsam ecetben majd kivesszük öket, és konyhai robot géppel pépet készítünk belöle, hozzáadjuk a finomra vágott friss bazsalikomot a ricottát és a füszert és az apróra vágott friss paradicsomot, és jól összeturmixoljuk.
Diétások uborkával mártogatnak, ínyencek házi hagymás kenyérrel eszik.


Ricotta mousse

FIGYELEM: Zselatin hiány! A porcoknak izületeknek nagyon jót tesz, és sajnos a mindennapos étkezésünkből gyakran hiányzik. AKKOR IS JÓ A ZSELATIN HA ÁLLATI EREDETŰ!

25 dkg ricotta
3 dl tejszin
1 csomag zselatin por
2 pürésített barack, vagy annak megfelelő lekvár-lehet több is ízlés szerint

A fél dl tejszinbe beásztatom a zselatint és néha megkeverem-addig pürésítem a barackot és a konyhai robot géppel elkezdem a tejszint felverni-hozzáadom a zselatint, tovább verem egészen addig amig nagyon kemény habot nyerek-akkor beleöntöm a barck pürét és a rikottát majd ezzel tovább keverm amg egészen elkeveredik. Hűtőbe rakom pár órára és kanállal szedek belőle kis friss gyümölcsöt adok hozzá. Cizellálhatom fahéjjas szeder öntettel és mandulával a tálalást de álltalában nem jut el odáig a mousse ugyanis már a hűtőből elfogy....csak úgy magától.
Cukor, édesítés igény szerint én nem szoktam, mert elég édes a gyümölcs.

Gourmandlizard